Undervisning

  • undervisning

Humanity in Action søger at huske historien for at kunne forstå samtiden, og tilbyder derfor løbende forskellige uddannelsesinstitutioner og underviserer tilbud om undervisning.

Auschwitz-dag 

Humanity in Action Danmark søger at markere den internationale dag for Holocaust, Auschwitz-dag, og andre folkedrab hvert år. På Auschwitz-dagen mindes hele verden om de allerværste konsekvenser af et folkedrab, som ændrede verden. Men flugt og folkedrab foregår stadigvæk rundt omkring i verden, og derfor er det vigtigt at undersøge, diskutere og debattere hvorfor det sker, og hvad civilsamfundet kan gøre for at forebygge og stoppe konflikter.

Humanity in Action Danmark markerede Auschwitz-dagen i 2013 med et debatseminar om flugt og folkedrab, hvor tre talere – dansk-jødisk flygtning Bent Melchior, Aldin Lemes fra Bosnien og Angelique Umugwaneza fra Rwanda – fortalte om deres flugtoplevelser og historier som greb og rørte publikummet. Debatseminaret var rettet mod unge, og det var primært gymnasieelever der deltog. Det blev en positiv og lærerig oplevelse for gymnasieeleverne – så meget at nogle af dem endda skrev til os efterfølgende om deres oplevelser.

En elev fra Ørestad Gymnasium skrev:

“Det var en fantastisk oplevelse, da I lod os deltage i dette foredrag. Det var utrolig følelsesladet at høre de forskellige historier og høre de forfærdelige hændelser. Til gengæld gav det et helt nyt syn på verden. Det var forfærdeligt at finde ud af, hvad der egentlig sker for flygtninge i dag, men fantastisk nu at have den viden. Man fik åbnet øjnene for den realitet som medierne skjuler. Det var utrolig modigt af dem at stille op, og åbne deres livshistorier for os, og det var virkelig fedt, at man kunne stille spørgsmål til sidst. Jeg ville ønske, at alle fik muligheden for at vide, hvad der egentlig sker for de mennesker i dag. Dette foredrag gav et helt nyt menneskesyn.”

En anden elev kommenterede:

“Jeg blev meget påvirket og snakkede med mange om det efter. Jeg blev rørt af alle tre historier, men historien fra Bosnien og Rwanda havde jeg ikke hørt om før, så det var ny viden. At kigge på dem og se dem fortælle og se de blev rørt, rørte mig.”

Besøg af en Holocaust overlever

Humanity in Action havde i september 2014 æren af at have holocaustoverleveren Leslie Schwartz på besøg. Leslie, eller Lazlo på ungarsk, blev født ind i en jødisk familie, men som så mange andre børn var han ikke bevidst om, hvad det betød at være jøde. Hans familie var ikke synderligt praktiserende, og så var han vild med svinekød. Han havde heller ikke oplevet at føle sig anderledes end sine kammerater, men alt det ændrede sig med et slag med besættelsen. Den indre svinehund viste sig hurtigt, og pludselig kunne han ikke tale med folk, lege som han plejede eller gå i skole. Leslie glemmer aldrig hvordan naboerne, “venner” og andre i landsbyen opførte sig, da han som 14-årig sammen med sin familie og andre jøder fra landsbyen blev deporteret til Auschwitz.

“I remember when we had to leave the village I grew up in, all the church bells rang, and our neighbours cheered and shouted, that they hoped we would never return.”

Således startede Leslies lange og hårde rejse rundt i Europa. Selvom han blev skilt fra sin familie i Auschwitz og blev sendt videre til andre KZ- og arbejdslejre, var han fast besluttet på  at overleve dette helvede. I løbet af rejsen nåede Leslie at møde den berygtede Doktor Mengele, blive beskudt af allierede fly, marchere i dagevis uden vand og drikke, møde tysk generøsitet og kærlighed som han aldrig vil glemme og blive skudt af en på hans egen alder to dage inden hans befrielse.

Dialog mellem holocaustoverlever og skoleelever

Leslie Schwartz besøgte blandt andet Bagsværd Kostskole, Zahles Gymnasieskole, Strandvejsskolen og Olympiaskolen i Helsingborg, hvor han rørte eleverne med sine gribende fortællinger fra koncentrationslejrene.

En elev spurgte for eksempel: ”How did you manage to overcome the horrible experiences in the KZ camps?” og en anden elev spurgte: ”What made you keep on fighting when so many people were dying around you?”.

Leslies svar på denne type spørgsmål var konsekvent det samme, nemlig: ”When I was in the concentration camps my only mission was to survive so that I one day could stand here in front of you and tell my story. It is important that I share my story, so that young people like yourself get the feeling of what actually happened in the camps and get a sense of the pain and suffering that we experienced under these barbaric conditions.”

Leslie Schwarz fik under sit ophold i Danmark også anledning til at besøge Dansk Jødisk Museum og holdte foredrag om sine oplevelser. Her blev han interviewet af Karen Thisted i en fyldt sal.

Holocaust må aldrig glemmes

Leslies besøg var givende både for eleverne på skolerne i Danmark og Sverige og for Humanity in Action som organisation. Publikums reaktioner på hans fortællinger understreger vigtigheden i fortsat at huske folk på, at der for relativt få år siden var mennesker, som blev udsat for ekstreme grusomheder. Grusomheder som ud fra et nutidigt humanistisk perspektiv ikke burde kunne finde sted. Det understreger desuden betydningen af, at organisationer fortsat skal oplyse befolkninger og regeringer om menneskerettigheder og få dem til at reagere når menneskerettigheder bliver brudt.

Holocaust og det personlige ansvar – Et lærerseminar om oktober ‘43

Det er Humanity in Actions ønske, at alle vores projekter skal række længere frem og ud i tiden end blot den tid de tager at afholde. Derfor indeholdte markeringen for oktober ’43 et lærerseminar for folkeskole- og gymnasielærer, der blev afholdt den 30. september i samarbejde med Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Lærerne fik både en personlig beretning fra en flygtning fra oktober ’43, samt en introduktion til den nyeste forskning og det nyeste undervisningsmateriale om oktober ’43, heriblandt Humanity in Action Danmarks eget tværfaglige online undervisningsmateriale. Dagen indeholdte også en bred, international vinkel på Holocaust; Konstanty Gebert, journalist og forfatter fra Polen, fortalte om det polske civilsamfund under Holocaust. Wolf Kaiser, leder af undervisningsafdelingen hos Haus der Wannsee-Konferenz, og Ronald Leopold, direktør for Anne Frank Huset i Amsterdam, fortalte begge om deres undervisningsarbejde med Holocaust. Til sidst præsenterede Anders Jerichow, formand for Humanity in Action Danmark, og Cecilie Stokholm Banke, seniorforsker hos DIIS, Humanity in Action Danmarks to nyeste bogudgivelser om oktober ’43.

Dagen var præget af en engageret og positiv stemning, og der var stor interesse for emnet og for måder at undervise i det på, netop med vægt på personligt ansvar i krisesituationer. Alle deltagerne kom hjem med en udgave af Humanity in Actions nye kildesamling og antologi, ‘Oktober ’43’, samt en masse inspiration til, hvordan de nu kan bringe viden om Holocaust og oktober ’43 videre til deres elever og til andre kollegaer. På den måde nåede markeringen for oktober ’43 og dets budskaber ikke kun ud til deltagerne på seminaret men også ud til landets mange klasselokaler.