I AM ROMA

I Danmark lever langt de fleste romaer stort set som andre almindelige mennesker og har formået at inkludere deres kultur i det danske samfund

Alligevel hersker der fordomme om romaer, som blandt andet bygger på de sidste 500 års forfølgelse af romaer i Europa og de livsvilkår, det har medført for denne minoritet. I dag understøttes fordomme af medier, f.eks. når der underholdes med historier om romaer, der er kriminelle. Fordommene kan gøre det utrygt for romaer at stå offentligt frem og vedstå at ‘jeg er roma’.

Humanity in Action angreb de racistiske fordomme om romaer gennem kampagnen “I AM ROMA” fra 2015. Ved at fejre romaers fem hundrede årige historie i Danmark og diskutere deres historiske, politiske og sociale forhold i Danmark og Europa gennem en konference og forskellige arrangementer.

I AM ROMA – Program 2015

Lørdag d. 4. april: ’Just the Wind’ og ’Judgement in Hungary’ – fremvisning af to dokumentarfilm og servering af  roma-gryderet og musik på Cinemateket.

Mandag d. 6. april: Tre danske kortfilm om romaer i Danmark i Husets Biograf.

Tirsdag d. 7. april: FRAGMENTER [af romakultur] i samarbejde med ’Os imellem’ på Bremen Teater.

Onsdag d. 8. april: “A Contemporary Minority in Europe”, international konference i Fællessalen på Christiansborg.

Onsdag d. 8. april: Biblioteket i Kulturvæftet i Helsingør filmvisning: “Sange fra en Sigøjner”.

Søndag d. 12. april: Roma-poesi og musik på LiteraturHaus.

Oktober og november: “ROMA – a discussion of diversity and the treatment of minorities” online kursus.

I AM ROMA: A Contemporary Minority in Europe

Humanity in Action kunne invitere til international konference, A Contemporary Minority in Europe, om romaer, som er Europas største etniske minoritet onsdag d. 8. april i Fællessalen på Christiansborg.

For fem hundrede år siden måtte man i Danmark slå romaer (dengang kaldet sigøjnere) ihjel uden tøven. Senere blev det lovligt at sende dem til grænsen og at bruge dem som slaver. Roma-børn blev automatisk sent på børnehjem. Romaer har oplevet tilsvarende overgreb i hele Europa. For 70 år siden – under 2. verdenskrig – var romaer akkurat ligesom jøder udsat for nazisternes folkemord. Det, som jøder kalder ’Holocaust’, kendes blandt romaer som ’Porajmos’. I mange medier bliver romaer omtalt med stærke fordomme – og den gamle betegnelse ’sigøjnere’ bliver hyppigt brugt til at stemple romaer i forbindelse med kriminalitet.

Mange romaer  føler sig i dag heller ikke hjemme i deres respektive fædrelande og bliver set ned på og udstødt fra samfundet. I Europa i 2015 kan det stadig være meget risikofyldt at stå ved sætningen ’I AM ROMA’.

Derfor sætter Humanity in Action fokus på romaers rettigheder og vilkår og debattere romaers politiske, historiske, sociale og økonomiske forhold i Danmark og Europa. Se program for konferencen og bios på talere her

Dokumentar filmvisning i Cinemateket

HIA DK afholdte i samarbejde med Cinemateket et arrangement den 4. april, hvor filmene ‘Just the Wind’ (2012) og ‘Judgement in Hungary’ (2013) blev vist. Her kunne man få indsigt i romaernes udsatte identitet, møde danske romaer og komme i god stemning med ekspressiv roma-musik og mad. I 2008 og 2009 blev adskillige roma-landsbyer i Ungarn angrebet af højreekstremister. Seks personer blev slået ihjel, heriblandt et femårigt barn. Både fiktionsfilmen ’Just the Wind’ og dokumentaren ’Judgment in Hungary’ er baseret på disse begivenheder

1. del “Just the Wind” af Benedek Fliegauf handler om en romafamilie, der bor isoleret i en ungarsk skov, og som på grund af deres roma-baggrund udsættes for overgreb af højreekstremister.

2. del “Judgement in Hungary” af Eszter Hajdu dokumenterer den to et halvt år lange retssag mod fire mistænkte for mordene på seks romaer. Kameraet bevæger sig sjældent uden for retssalen, hvor de anklagede sidder sammen med familierne til de myrdede. Mens “Just the Wind” portrætterer romafamilier, udsat for hadforbrydelser og mord, inspireret af en virkelig historie, går “Judgement in Hungary” tæt på de virkelige ofre og seriemordere fra selv samme historie.

Tre Danske kortfilmvisninger i Husets Biograf

Den 6. april arrangerede HIA DK tre kortfilmsvisninger i Husets Biograf. De tre film, “Det Skete for Buzor Nenic”, “Sigøjner vil jeg dø” og “Barvalo” skildrede forskellige danske romaer og deres historier.

FRAGMENTER [af romakultur]

Den 7. april inviterede ‘Os Imellem’ og HIA DK til romakulturaften i Bremen Teater. Her kunne publikum opleve fotoudstilling med billeder taget af romaer fra det københavnske gadebillede, oplæg om romaers vilkår på de danske gader, lyd-collage fra kunstneren Cia Rinnes rejser gennem Østeuropa, teatermonolog af Malene Fenger-Grøndahl opført af Dina Al-Erhayem, traditionel roma-gryderet og musik. Ida Camilla Ravnbøl startede arrangementet med en introduktion til de rejsende romaer som kommer til Danmark fra syd- og østeuropa.

Poesi og sang i LiteraturHaus

I AM ROMA kampagnen sluttede med en aften i LitteraturHaus søndag d. 12. april med romapoesi og sang. Det blev til en musikalsk eftermiddag med romapoesi oplæst af skuespillerne Ranveig Iversen og Finn Rye og romasang ved musiker og Samson William Nenic som sang om den store kærlighed, skuffelser og fortsat håb – formidlet som kun roma-folket selv kan gøre det – direkte fra hjertets inderste kammer.