Oplysning og debat

Ud over sommerakademierne arbejder Humanity in Action for oplysning og debat omkring menneskerettigheder, mitoritetsvilkår, og diskrimination. Det gør vi ved at afholde arrangementer såsom oplysningsmøder, foredrag, debataftener, undervisningsforløb og konferencer, og udgiver sideløbende forskellige publikationer. Herunder kan du få overblik over en række forskellige arrangementer der er afholdt gennem tiden, samt læse om Humanity in Actions udgivelser.

God fornøjelse.

 

 

Advarsler før folkedrab – Konference

I september 2018 afholdt Humanity in Action en 3-dages konference om folkedrab i et historisk og nutidigt perspektiv.

 

 

The future of Human Rights

Til en debataften på Borups Højskole i Juni 2018, stillede Humanity in Action spørgsmålene: Hvad fremtiden er for Menneskerettighederne? Skal der evalueres, gentænkes eller tilpasses på dem, i en nutidig kontekst? Er Menneskerettigheder et nationalt eller et internationalt spørgsmål? Er det et tegn på fare og forglemmelse af hændelser der ikke ligger langt tilbage i tiden, når der bliver stillet spørgsmål til Menneskeretighederne?

Disse spørgsmål og mange flere blev behandlet i en aften med store ord og store tanker mellem de prominente talere Mette Nørgaard Dissing-Spandet, François Zimeray, Morten Kjærum og Trine Christensen.

 

I slaveri hos IS – Auschwitzdag 2018

Hvordan rejser man sig fra så voldsomt et overgreb som at blive gjort til slave?

Farida Abbas Khalaf var på besøg hos Humanity in Action og Johan Borups Højskole den 25. januar. Hun har oplevet, hvad ingen skal opleve – at se slægtninge og venner blive slået ihjel og at blive ’solgt’ og misbrugt som seksuel slave hos den såkaldte IS-bevægelse.

Farida har gjort det til sin livsopgave at fortælle verden, hvad der overgik Yezidi-samfundet omkring Sinjar-bjerget. Det er kun tre år siden, og det er desværre et vidnesbyrd om, at internationale løfter om ”aldrig mere” folkedrab blev svigtet.

100 mennesker deltog i Humanity in Action mødet på Borups Højskole.

 

Køn og Identitet i det globale syd

 

 

Debatmøde: Konflikten i Mellemøsten og Ukraine

I efteråret 2014 arrangerede Humanity in Action Danmark i samarbejde med Vartov et debatmøde om konflikten i Mellemøsten og Ukraine.

Deltagere var: Konstanty Gebert, menneskerettighedsaktivist og journalist ved Gazeta Wyborcza, Cecilie Stockholm Banke, seniorforsker og ph.d. ved DIIS, Thomas Ubbesen, journalist og korrespondent ved DR, og Poul Poder, ph.d. og lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet samt vicecenterleder for Centre for Resolution of International Conflicts (CRIC)

Omdrejningspunktet for debatten var om krigsførende parter spekulerer i de meninger og holdninger, som befolkningerne udtrykker i offentligheden via f.eks. demonstrationer, underskriftsindsamlinger og sociale medier. Konflikterne i Syrien/Irak, Gaza og Ukraine udløste nemlig vidt forskellige reaktioner blandt befolkningerne, og mediernes bevågenhed varierede fra konflikt til konflikt.

Konflikten i Gaza skabte røre verden over, men de fleste landes regeringer var bange for at fordømme Israels massive overgreb på den palæstinensiske civilbefolkning. Konflikten i Ukraine fik til gengæld EU’s regeringer til at stå sammen og indføre sanktioner mod Rusland, mens borgernes fokus først for alvor blev rettet mod konflikten efter nedskydningen af MH17. Til gengæld har ISIL’s fremmarch i Irak og Syrien og halshugninger af uskyldige vesterlændinge vakt væmmelse og harme verden over og udløst en international militæraktion ledet af amerikanerne.

Panelets sammensætning, med repræsentanter for forskellige vinkler og tilgange til emnet, resulterede i mange forskelligartede spørgsmål fra publikum.

Debatten blev afholdt i Vartovs store konferencesal, og interessen for emnet var stor. Med de skarpe analyser fra panelet og med 60 aktivt lyttende deltagere, blev debatten et tydeligt eksempel på, hvor vigtigt det er, at debatten om konflikter, følelser og reaktioner fortsætter.

 

I AM ROMA

 

 

Paneldebat: Religion og menneskerettigheder

I samarbejde med British Council og Kristeligt Dagblad afholdt Humanity in Action Danmark en paneldebat om omskæringsforbudet. Spørgsmålet var; ‘Kan religion og menneskerettigheder sameksistere i et moderne samfund?’

Debatten foregik på engelsk og det var et interessant udvalg af deltagere i panelet: David Keane, professor i jura ved Middlesex Universitet, specialiseret i menneskerettigheder, minoritetsrettigheder og ytringsfrihed, Finn Schwartz, partner ved Horten Advokatfirma specialiseret i arbejdslovgivning og formand for Dansk Mosaisk Trossamfund og Helle Møller Jensen Ph.d. og præst i Skovshoved kirke og medforfatter til ‘Kierkegaard’s Pastoral Dialogues’. Debatten blev holdt hos Kristeligt Dagblad.

Paneldeltagerne forklarede baggrunden for den massive respons, der var i forbindelse med den tyske domstols foreslåede omskæringsforbud i juni. Debatten fortsatte dog også ud over omskæring og kom også ind over andre religioner og samfundsopfattelser og ideologier. Der var et stort skel mellem de forskellige holdninger til religion og menneskerettigheder, hvilket debatten med publikummet bar tydeligt præg af, men dette understregede bare emnets relevans, og gjorde debatten levende og betydningsfuld. Både paneldeltagerne og publikum fik indsigt i nogle anderledes synsvinkler og perspektiver på religion og menneskerettigheder.

 

Oktober 1934

 

 

Film og dokumentarvisning

Humanity in Action Danmark inviterede under Copenhagen Dox 2012 til visning af The Act of Killing med efterfølgende debat med filmens instruktør Joshua Oppenheimer.

Den dansk produceret ‘The Act of Killing’, er en surrealistisk og kontroversiel fortælling om de selvproklamerede helte af et massemord. Lederne af Indonesiens dødspatruljer fra folkemorderne i 60’erne er nu gamle mænd ustraffet, ureflekterede og stolte af deres grusomme forbrydelser – eller er de? Dokumentarens instruktør genforener de gamle mænd og lader dem genfortælle og dramatisere mordene fra deres egen synsvinkel, hvilket giver publikum en unik mulighed for at kigge helt ind i de mørkeste tanker hos en morder og følge hans rejse af forsoning eller selvbedrag og illusion.

‘The Act of Killing’ er en dokumentar, der tvinger publikum til at reflektere over de svære men vigtige spørgsmål om konflikt, menneskelighed og forsoning. Derfor blev filmvisningen i Grand Teatret efterfulgt af en Q&A med instruktøren Joshua Oppenheimer i studenterhuset, hvor publikum fik mulighed for at stille Oppenheimer dybdegående spørgsmål om blandt andet filmens udvikling, historien bag, de udfordringer som der opstod undervejs tillige med personlige spørgsmål til nogle af de unikke dilemmaer Oppenheimer stod med som menneske.

Oppenheimer fortalte med iver og skarphed, ikke kun om den omfattende filmproces, men udfordrede samtidig publikum med sine egne spørgsmål og vidnesbyrd om de bødler han havde fulgt så længe, lige indtil han måtte tage direkte videre og modtage CPH:DOX prisen for bedste dokumentar.

 

Youth for Democracy

Kort tekst om projektet

Undervisning: Mærkedag for Holocaust

Humanity in Action har arrangeret undervisning med udgangspunkt i Holocaust og inviteret en overlevende fra Auschwitz.

 

Publikationer:

Humanity in Action har over årene udgivet forskellige bøger og antologier, som kan bruges både i undervisning og i din favorit stol derhjemme.

Gender & Identity in the Global South (2015)

Artikelsamlingen består af en række forskellige artikler der blandt andet omhandler internationale definitioner og forståelser af hvad LGBT+ er. Yderligere er der artikler skrevet specifikt til projektet Køn & Identitet i det Globale Syd af blandt andre Marianne Møllmann og Steven Jensen. Slutteligt indeholder udgivelsen rapporteringer fra de tre udvalgte lande som projektet satte fokus på: Uganda, Kenya og Pakistan.

Du kan læse og downloade artikelsamlingen her

Projektet og artikelsamlingen er blandt andet støtte af Danida’s oplysningsbevilling.

Oktober ’43 (2013)

I dette store værk får du ikke alene kilder fra aktionen i oktober 1943, men også om det politiske forspil og med de involveredes egne eftertanker. Kildesamlingen fremstiller nuanceret og grundigt, en af de mest begivenhedsrige og betydningsfulde måneder i dansk besættelseshistorie. Kildesamlingen kan med fordel anvendes til undervisning sammen med undervisningshjemmesiden: http://www.oktober1943.dk

Kildesamlingen kan bestilles hos en boghandler eller findes her. Forfatter er bestyrelsesformand Anders Jerichow. Den er udgivet af Humanity in Action Danmark i kommission hos Syddansk Universitetsforlag.

Kildesamlingen er udgivet på dansk. 692 sider, 250 kr.

Holocaust og civilsamfundets reaktion (2013)

Denne internationale antologi består af 12 vigtige essays om civilsamfundenes reaktion på Holocaust i Danmark, Tyskland, Polen, Frankrig, Holland, Sverige, Norge, Finland, Bulgarien og USA. Bogen undersøger de vanskelige spørgsmål om modstand og stilstiende accept i forbindelse med Holocaust

Antologien kan bestilles hos en boghandler eller findes her. Den er udgivet af Syddansk Universitetsforlag og redigeret af Anders Jerichow. Antologien er udgivet på dansk og på engelsk.

Reflections on the Holocaust (2011)

Denne antologi er skrevet af Senior Fellows hos Humanity in Action og andre. Hvert essay reflekterer over hvorfor det er nødvendigt at forsøge at forstå og undervise i Holocaust. Derudover diskuteres de moralske og etiske spørgsmål som ansvar for ”bystander”, forbryder og offer ved Holocaust og andre folkedrab.

Find bogen her


GUTE-URLS

Wordpress is loading infos from humanityinaction

Please wait for API server guteurls.de to collect data from
www.humanityinaction.dk/konference-ved...